Naopak ... nVidia PhysX je jaksi původním produktem firmy nVidia :)
Což znamená že hodně karet nVidia využívá GPU k počítání PhysX, a tak si nemusíš kupovat zlášť kartu pro PhysX jako u ATi kde přišli na jedinou možnost jak to dorovnat a to CPUčkem.
http://www.nvidia.co.../physx_new.html
Takže si nepodkopli židli, naopak technologie nové uvádí nVidia, ATi byla vždy podřadná firma co se týče novinek, naopak vynikala cenou protože právě nové technologie nevyvíjela (DirectX není produktem ani nVidia ani ATi).
V budoucnu se bude dělat víc jader ... a proč? Protože vznikl problém v procesorech, a to takový že nedokáží dost dobře překročit stabilně 4 GHz (přetaktování je něco jiného pro rejpaly). Proto jim nezbylo nic jiného než zkusit druhou cestu. A to víc jader, tak také vzniklo první dvoujádru v jednom balíku na obdobu fungování konzole paralelně zapojených které využívala třeba NASA.
Proto dneska vznikají až 6ti jádra, i Intel Core i7 až 8 logických jader, dneska tuším už i 12 snad (ireleventní kolik).
A tak vznikla druhá potřeba u programů
které zatěžují hodně CPU, což jsou především programy typu Photoshop, renderování grafiky nebo třeba zabalování do archivů či počítání pravděpodobností počasí (meteorologie).
A pak přichází hry,
které využívají nejvíce GPU což je procesor na Grafické kartě. Proto taky vznikají věci jako ATi Crossfire (které mimochodem kopíruje nVidia SLI původní technologii od nVidia).
Pak přišla nVidia s PhysX technologií a byla vydána karta speciální do PC pro výpočty, následně časem byla integrována do karet nVidia které tak používají GPU (většinou) na tyto výpočty. A ATi ? Používají na to CPU které tak extrémně zatíží zbytečně a zpomalí celý systém (komunikační kanály). Tím pádem ti PhysX zatíší další jádro CPU + 1 jádro pro hru.
Některé hry už umí běžet na víc jádrech, ale většinou to neni potřeba. Neznám žádnou hru kterou by mi nestíhal CPU ... například s mým AMD Athlon 3000+ (1,8GHz) spustím na Full detaily Mafia 2, a proč? Protože mám nVidia grafickou kartu novou ...
A pokud CPU nedosáhlo 2 na 64tou počtu jader, tak výrobci zvyšují počet jader dodnes ...
PS: nejsem obhájcem nVidia jako "nejlepších karet", proto "nejlepší je relativní podle toho co je pro
VÁS nejlepší.
PPS: hráč: ATi + AMD protože CPU použije jen na hry, tak mu nevadí že je zatíží PhysXem protože hry CPU moc nežerou
.....Grafik: pracuje s CPU protože něco stále zabaluje, něco renderuje ... koupí si Intel Core i7 a nějakou integrovanou GK a nebo si koupí speciální karty pro výpočty CAD systému (pokud používá přitom CADy).
Jenže je tu i šedá .. něco
mezi To je většina mladých čechů například, ti si koupí podle toho co "rádi" dělají buď silný CPU s nějakou GK a nebo si koupí silný PC na hry a doufají že programy jim půjdou taky.
Proto každá recenze "Kupte tohole je to BEST" je kravina, protože pro každého je to "BEST" něco jiného.
Příklad:
Koupil jsem si Notebook s Intel Core i7 (4 jádra 8 logických); Grafická karta nVidia. Proč? Protože pracuju s grafikou a CAD systémy a občas si zahraju nějakou novou hru. Nepařim hry na EXTREME detaily ale na HIGH, díky tomu jsem ušetřil cca 20 000, což by mě stál Notebook na hry+grafiku mé úrovně najednou.
Vždycky je nutné najít kompromis a jistý Limit peněz co do toho chcete vrazit. Jinak zjistíte že jste z 15 000 na 25 000 a stále vám přijde že koupit si o 200 Kč lepší PC bude ještě lepší ...
Tak to jsem se zas rozepsal, doufám že si to někdo přečte aspoň a už kamarádům nebude nutit věci co jim jsou nanic :)