Mystiq.org - forum: XP vs Vista vs 7 - Mystiq.org - forum

Jump to content

• 2 Pages +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

XP vs Vista vs 7

#1 User is offline   Reitak 

• Honored member
  • Group: VIP

Posted 07 November 2009 - 12:30 AM

No, vyskusal som XP, vyskusal som visty, s nicim som nemal problem, je cas na Win 7?

Podla informacii od friends, ako si to strasne chvalili by som cakal nejaky velky rozdiel medzi predchadzajucimi OS

Vid toto porovnanie http://www.testfreak...-vs-vista-vs-7/ nic moc veru, mam 100 chuti zostat pri XP
0

#2 User is offline   Howkey 

• Group: Registrovaný člen

Posted 07 November 2009 - 12:33 AM

no hodně lidí přechází na ně z Vist takže básní ... neni čemu se divit Visty podělali prostě dokonale.

XP jsou dobrý a fungujue na nich vše vcelku, nic nežerou ... jen to neni dnešní I-Style ... lidem jde jen o to většinou aby to vypadalo hezky a ne aby to něco umělo. Prostě XP jsou supr ... až na ně nebude podpora vůbec tak přejdu na Win7 taky asi ale zatim nepodporují některé programy co potřebuju
0

#3 User is offline   Dollaruss 

Posted 07 November 2009 - 01:47 AM

V profesional a ultimate verzi je utilitka jménem xp mod která by měla problém s kompabilitou vyřešit nic méně jsem to zatím nepotřeboval využít a s win 7 jsem nadmíru spokojen.
0

#4 User is offline   grg 

Posted 07 November 2009 - 03:35 AM

Reitaku, jde o to, jestli opravdu chceš přejít na "lepší" či "hezčí" či kompatibilnější systém.

Z mé vlastní zkušenosti jsou win 7 lepší než win Vista v tom, že je systém kompatibilnější, je méně náročnější na hardware a grafické rozhraní je také velmi pěkné.

Do teď jsem jel na win Vista x64 Ultimate CZ, neměl jsem žádné větší potíže se stabilitou. Systém se činí s nejpokročilejšími technologiemi (zejména kernel a správa paměti nemají konkurenci).

Osobně bych doporučil následující - pokud máš počítač s 2GB RAM, kup si Vista x86 (32bitová verze), s 4GB a více RAM si kup Vista x64 (64bitová verze), a s 1GB a méně RAM (nebo starším HW) si kup či zůstaň u Windows XP.
Ale pokud si chceš zahrát hry na DirectX10, tak bych volil win Vista, win 7. ( U win 7 nově i DirectX11. Už upgrade i na win Vista ).

Pokud máš slabší hardware, tak bych volil win XP. Ty jsou bezproblémové a pro "normální" uživatele ideální.
Pokud si chceš třeba zahrát starší hry, tak je celkem jedno jaký systém zvolíš. Hlavně aby to byla verze x84 (32 bit). Pro to bohatě stačí win XP.
Verzi x64 bych volil pouze tehdy, jestli máš více jak 3,7 GB RAM.

Kdybych si měl já vybrat systém, tak neváhám a volím Windows 7.
0

#5 User is offline   Petee 

Posted 07 November 2009 - 08:49 AM

Tak já osobně už asi tak měsíc behám pod WIN 7 64bit a nemůžu si ztěžovat , zatím sem s ničím neměl problém a ¨jenom to doporučuji :)))
0

#6 User is offline   Reitak 

• Honored member

Posted 07 November 2009 - 10:34 AM

Mam 3,16Ghz 2 jadro procak, 4giga ram, 3 HDD a ati x1950 pro 512mb (ta nepodporuje novy dx)

ide o to, ci sa mi oplati to reisntalovat na win 7, alebo je to kvazi s performance to iste
0

#7 User is offline   Sc0uT 

Posted 07 November 2009 - 11:50 AM

Mam o trosku slabsi CPU .
Win7 sem nainstalil - Lepsi XPcka.

Pokud nepotrebujes mit to nej co existuje, tak zustan s klidnym svedomim u XP. Win 7 Ti neprinese nic tak zasadne noveho.

Vista byla stejne udelana jen aby lidi nesrovnavali Win 7 s XP. Pak by zjistily ze je tam minimum rozdilu tak to nema smysl kupovat. Jen je tam dotazeno par veci z Vist, dokopirovano par dalsich kravinek z jinych OS ( MS procitl ) a to je tak vse..

S tim co mas klidne zustan u XP. Ja se vracel taky. Ackoli plne nevyuzijes 4G ram.. Ale uprimne, k cemu 4G ram?? Na beznej provoz 2G staci az az...
0

#8 User is offline   Petee 

Posted 07 November 2009 - 12:33 PM

View PostReitak, on 07 November 2009 - 10:34 AM, said:

Mam 3,16Ghz 2 jadro procak, 4giga ram, 3 HDD a ati x1950 pro 512mb (ta nepodporuje novy dx)

ide o to, ci sa mi oplati to reisntalovat na win 7, alebo je to kvazi s performance to iste

Jsme natom stejně ... rozdíl mezi Xp a 7 obyčejný uživatel jen tak nepozná , ale jestli chceš jít prostě s dobou , mit znova srovnanej aspon na vhili pc tak do toho jdi .... rozhodne problemi s tim mít nebudeš.
0

#9 User is offline   Kreius 

Posted 07 November 2009 - 01:29 PM

No hele, třeba já mám fakt šunku, ale musím uznat, že win 7 mi jedou mnohem rychleji, než jely XP předtím...

S Vistou se to srovnávat nedá, ta je hodně daleko pod oběma...
0

#10 User is offline   Nakasharal 

Posted 07 November 2009 - 02:17 PM

Nemám důvod přecházet z Vist na win 7. Kdo si zvykne na visty a umí s nimi pracovat zjistí, že to je dobrej systém, jen trochu náročnější na obsluhu. Na moderní sestavě prakticky výkonovej rozdíl nepoznáte. A kdybych měl přecházet na jinej OS kvůli vzhledu, tak už to rozhodně nebudou windows ale mac OS.(za předpokladu, že by na to byly peníze :( ). Jinak těch kladů a změn na win 7 rozhodně není tolik abych na ně přecházel z Visty. Win 7 je systém, který bych s novým počítačem koupil dítěti nebo babičce protože je hodně snadný ho obsluhovat. Ve zkratce bych to řekl asi tak, že win 7 bych si koupil jedině rovnou s novou sestavou. Upgradovat to ze staršího systému nemá smysl. Teda pokud se vám nechce dávat pár tisíc za jinej vzhled a podporu directx.11. Všechno jsou to jen kosmetický úpravy. Něco z Vist chybí a nějaká ta drobnost se přidala. Žádný velký skok to není.
0

#11 User is offline   vecernik 

• Group: WW Moderátor

Posted 08 November 2009 - 10:26 AM

i když to je možná zbytečné, zkusím popsat svoji zkušenost s všema systémama:
Win XP - používal jsem mnoho let. Po vydání SP2 lze mluvit o stabilním systému. Hardwarově nenáročný, ale zase nedokáže využít potenciál silného HW. Doporučil bych spíš na slabší počítače (max 2 jádra, <=4GB ram) , pro XP platí bohužel jedno podstatné omezení: použitelná je jen 32bitová varianta. u 64bitové není dostatečná podpora ovladačů a hardware. (byly to první win u kterých se začalo prosazovat 64bit, a většina výrobců nestihla(nebo neměla zájem) reagovat vydáním upravených ovladačů.. )
Win vista - používám relativně krátce (půl roku = od vydání SP2), od SP1 jde opět o stabilní systém. Zásadní nevýhodou je náročnost - žere zbytečně moc výkonu (především RAM) oproti tomu co nabízí navíc. Oproti tomu je hlavní výhodou schopnost využívat i velmi silný HW, protože 64bitová verze už má dostatečnou podporu ovladačů. Další výhodou (hlavně pro hráče) je DX10.
Win 7 - systém jež používám nejkratší dobu (cca měsíc), už v začátku je stabilní, nemá sklony k problémům. ovládání podobné jak vista, místy přehlednější a intuitivnější (ovládání wifi a pod.) Největší výhodou je nízká HW náročnost, která je srovnatelná s XP. Pouze HDD vyžaduje oproti XP velký (po instalaci Professional verze si to sebralo cca 9GB). Velkým překvapením pro mě byla zvýšená výdrž počítače při napájení z baterí (stejně jako vista zvládá podtaktovávat procesor a omezovat výkon komponent pokud je potřeba) a dokonce i silnější Wifi signál (ale to je spíš věcí ovladačů pro konkrétní wifi modul který používám) Rozhodně doporučuju na přenosné zařízení, nebo silné počítače.

ohledně stability - nestabilní win byly možná XP pre-SP2, a visty pre-SP1, ale od vydání těchto SP jde o stabilní systémy. Pokud někdo tvrdí nebo dokonce zažívá opak, jde pouze a jedině o jeho problém:
1) nelegální instalace, stažená bůh-ví-odkud.
2) špatně zvolené ovladače, vadný HW, nebo HW který nepodporuje daný OS
3) nelegální software (a s ním související trojany, mallware, spyware či viry), různé utility, které "vylepší" systém tak, že se do něj zavrtají a pak samozřejmě systém nepracuje tak jak má, nebo přímo nevhodný uživatelský přístup typu "nevím k čemu to je tak to smažu" (to poslední je typický případ složky c:/windows/winsxs , která zabírá až neuvěřitelných 90% obsahu celé win složky a přitom vypadá uplně zbytečná. Zdání však klame.. pro stabilní běh systému a jednotlivých programů je naprosto nezbytná)

ohledně přechodu:
XP -> vista:
Dnes již nemá význam, pokud nemáte konkrétní program který funguje pouze pod vista
vista -> 7 :
pokud nemáte slabý HW, nemá význam.
0

#12 User is offline   Nakasharal 

Posted 08 November 2009 - 11:20 AM

View Postvecernik, on 08 November 2009 - 10:26 AM, said:

...

+1
0

#13 User is offline   Necro 

Posted 08 November 2009 - 11:22 AM

nóó ještě že já nejsem velkej über leet ajťák, co se hodně vyzná v IT, operačních systémech, ani se nezná osobně se zakladatelem googlu, a tak muže dál v klidu používat svojí Vistu, aniž by musel neustále nadávat, jakej je tenhle OS fail a jak se mi z toho chce brečet... viz všichni ty illegal riders, který ani neví jak vypadá interface pro Windows update http://forum.mystiq....tyle_emoticons/default/usd.gif
0

#14 User is offline   DESTR 

• Web Team
  • Group: Web Developer

Posted 08 November 2009 - 11:30 AM

Reitaku při konfiguraci co máš bych rozhodně do Windows 7 šel. Sám mám už skoro dva měsíce 7 PROFESIONAL v PC a nemůžu si vynachválit. Vždycky sem se zuby nechty držel XP ale teď už se to rozhodně vyplatí. 7čky maj zanedbatelný nároky + hlavně se skoro nezahlcujou při instalaci novejch programů apod. Dokonce teď mi počítač startuje 2x rychlejc než s XP a práce je +/- stejná ...někdy i lepší. Takže 7čky sou jasná volba. ...plus když k tomu přičteš ty luxusní vychytávky tak není co řešit.

#15 User is offline   Nakasharal 

Posted 08 November 2009 - 11:39 AM

View PostNecro, on 08 November 2009 - 11:22 AM, said:

nóó ještě že já nejsem velkej über leet ajťák, co se hodně vyzná v IT, operačních systémech, ani se nezná osobně se zakladatelem googlu, a tak muže dál v klidu používat svojí Vistu, aniž by musel neustále nadávat, jakej je tenhle OS fail a jak se mi z toho chce brečet... viz všichni ty illegal riders, který ani neví jak vypadá interface pro Windows update http://forum.mystiq....tyle_emoticons/default/usd.gif

Ono to zůstalo tak nějak zakořeněný, že Visty jsou špatnej systém. Což samozřejmě po sp neni pravda. XP taky nebyly nic moc zazačátku. Lidi prostě věří tomu co vykládá kdejakej ňouma. Jak už tu bylo řečeno, pokud nemá člověk slabýho compa tak do 7 vůbec jít nemusí. Samozřejmě, že pokud má člověk XP a chce novej os tak už nepude do Vist ale do win7. Rozhodně neříkám, že to neni dobrej systém. Jen pro člověka kterej má visty a nemá pravěkej počítač je to zbytečný. Já bych neupgradoval ani XP. Když 7 tak už jen kdybych kupoval novej počítač. Nekoupim si přece počítač se staršim systémem. Ale jinak se mi to zdá prostě zbytečný.
0

#16 User is offline   DESTR 

• Web Team
  • Group: Web Developer

Posted 08 November 2009 - 12:24 PM

Nesouhlasím že Vista => Windows.7 se nevyplatí... když na to člověk má tak hnedka...
Zvlášť pro hráče se to dost vyplatí...
Spoiler

----
Windows XP - Na nejstarší počítače a šrot => Tam jedou krásně a nepřekoná je nic
Windows 7 - Na nejvýkonnější PC a i běžné kancelářské
=> Na moderních počítačích absolutně nejlepší systém, moderní, rychlý, a s minumální zátěží
=> Na slabších sestavách většinou jedou srovnatelně nebo i líp než pod XP
(1,6GHz + / 1GB +)
Windows Vista - Největší FAIL co mohl být
=> Dneska vista běží v "" dobře jen na výkonných PC a to s tim že mu stejně žere dost prostředků... takže se upgrade vyplatí

This post has been edited by Destr: 08 November 2009 - 12:35 PM

#17 User is offline   Reaver 

Posted 08 November 2009 - 12:46 PM

Hmm, necht ziskal jsem instalacku 7ek. Je mozny nejak bezbolestne upgradovat z Visty, nebo se to bez zreformatovani partitionu na kterym je os neobejde? (coz jen tak mimochodem celej muj 300G HDD je jedna partitiona ^^)
0

#18 User is offline   Howkey 

Posted 08 November 2009 - 12:47 PM

Já mam problém s kompatibilitou CAD systémů, takže jsou zatim pro mě nemyslitelný. Je fajn že jsou "pěkný" ale já jsem zastánce toho že každý to má rád jinak, takže si všechn přizpůsobuju sobě vždy.

Nemám šrot, nemam nejnovější PC a Win7 je stejný jako XP ale prostě na WIN7 mi nefunguje polovina věcí co potřebuju zatim ... až to bude fungovat tak stejně už budu kupovat novej komp :)))

PS: naučte se dávat si systém C: (tak 100GB) a zbytek jako D: ... ověřeno dlouhodoboým využíváním :)

This post has been edited by Howkey: 08 November 2009 - 12:49 PM

0

#19 User is offline   Mystiq 

• Zakladatel
  • Group: Hlavní Admin

Posted 08 November 2009 - 12:54 PM

View PostReaver, on 08 November 2009 - 12:46 PM, said:

Hmm, necht ziskal jsem instalacku 7ek. Je mozny nejak bezbolestne upgradovat z Visty, nebo se to bez zreformatovani partitionu na kterym je os neobejde? (coz jen tak mimochodem celej muj 300G HDD je jedna partitiona ^^)

pokud mas W7 stejnou edici (napr. z vista ultimate na W7 ultimate a nebo z vista home na W7 home) jako ty visty tak upgrade je plne bezbolestny, delal jsem to uz 2x..

#20 User is offline   Nakasharal 

Posted 08 November 2009 - 01:14 PM

View PostDestr, on 08 November 2009 - 12:24 PM, said:

=> Dneska vista běží v "" dobře jen na výkonných PC a to s tim že mu stejně žere dost prostředků... takže se upgrade vyplatí

Nechci se hádat. Osobně si myslím, že Vista není tak špatný systém jak se říká. Jen bych dodal , že Visty dneska už v pohodě jedou na sestavách za 10 tisíc. Na nejvýkonnějších počítačích jely v době vydaní. Jinak za mě jsou všechny OS microsoftu naprosto hloupý oproti konkurenci. Všichni víme o čem mluvím. Je to jen takovej podruhý vylouhovanej čaj. Hlavně co se týče vzhledu o kterém se tak básní.
0

• 2 Pages +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

TOPlist