a tak čas se nachýlil, zkouška se přiblížila a já si pomalu uvědomuji, že po 16ti letech studií by asi stálo za to, se konečně (aspoň jednou!) podívat na angličtinu a něco se do ní naučit (přec jen nechci inkasovat trojku pouze za to, že jsem se na to ani nekoukl). Neříkám, že se chci naučit do středy komplet celý jazyk, to ne, nicméně pár semestrů angličtiny mi tak trochu ukázalo, co neumím a co by chtělo vylepšit..
První věcí je skladba vět - tuším, že toto má nějaká pravidla, co se dává na začátek, co doprostřed a co na konec. Tzn podměty, slovesa, místa, čas.. nevěděl by někdo správné pořadí?
Druhou věcí jsou časy - všechny. Hodilo by se nějaké shnrutí, kde se který čas užívá, jak se při něm časují slovesa atp. Pamatuji si, že nám na tohle kdysi dávala učitelka ještě na střední jakousi tabulku, kde byl kompletní souhrn. Nevede někdo? Já zatim marně hledám a učitelku se mi moc plašit nechce.
A to jest asi tak vše, s ostatním problémy nejsou, a když jsou, tak se z toho nějak vykecám oklikou. Nicméně tohle mě trochu trápí no. Takže kdyby byl někdo té lásky, tak nevděčnej určitě nebudu.
Díky
i když otázka proč se ptám tady, tady je to stejně jen banda teenů, co studuje IT obory, protože je baví hrát wowko
Page 1 of 1
How do you do? All right Jak si to děláš? Vždy pravačkou
Posted 06 February 2011 - 09:33 PM
Necro, on 06 February 2011 - 08:41 PM, said:
První věcí je skladba vět - tuším, že toto má nějaká pravidla, co se dává na začátek, co doprostřed a co na konec. Tzn podměty, slovesa, místa, čas.. nevěděl by někdo správné pořadí?
SVOMPT
Subject, Verb, Objects, Manner, Place, Time
Podmět, Přísudek, Předmět, Způsob, Místo, Čas
Posted 06 February 2011 - 10:47 PM
Jak ta zkouška z angličtiny vypadá? Je to psanej test na gramatiku nebo je to spíš o mluvení? Pokud je to o mluvení tak můžu osobně doporučit mnohem víc čtení knížek a sledování filmů. Sice to spíš dlouhodobější řešení, ale mě se to vyplatilo. Momentálně pobývám v Londýně a ve škole sem se nikdy neučil kam kterej čas patří, dokonce sem to ani do testů většinou nenapsal úplně správně i přesto, že moje komunikační schopnosti byly někde úplně jinde než těch "našprtanejch jedničkářek". No a díky tomu, že sem neposlouchal našeho angličtináře a jeho keci o tom, jak je gramatika důležitá, sem po příjezdu do Anglie neměl problém se domluvit. Takže pokud se chceš jazyk naučit dlouhodobě tak se vykašli na gramatiku a soustřeď se na čtení, mluvení a poslouchání. Nakonec totiž začneš i ty gramatický testy psát dobře.
Jak ale píšeš, že máš ve středu zkoušku tak co se týká časů něco snad najdeš zde, co se týká skladby věty tak zde. Pokud bys chtěl víc tak doporučuju googlit "English tenses" (časy) a "English word order" (pořadí slov) - samozřejmě pokud neni problém, že je to v angličtině, ale to bys se slovníkem měl nějak rozlouskat.
Jak ale píšeš, že máš ve středu zkoušku tak co se týká časů něco snad najdeš zde, co se týká skladby věty tak zde. Pokud bys chtěl víc tak doporučuju googlit "English tenses" (časy) a "English word order" (pořadí slov) - samozřejmě pokud neni problém, že je to v angličtině, ale to bys se slovníkem měl nějak rozlouskat.
Posted 06 February 2011 - 11:23 PM
no.. hehe, naše "zkouška" - posloucháš nahrávku a dopisuješ do okýnek slova ve správném tvaru. Následuje esej na A4 - tady potřebuju to správný skládání slov, patrně jen co se přítomného času týče. A nakonec ústní - přeštěš si článek a něco o něm v Eng krátce řekneš, či se zkoušející na něco zeptá. Suma sumárum - všechno viz maturita, ukecal jsem to tam, nevidim důvod, proč bych to neukecal tady. jedinej problém je ta esej, aby to nevypadalo zle a ty časy.. to už je spíš jenom bonus pro mě do budoucna. Jako jedinej důvod, proč se na to nevy*seru uplně je ten, že nechci trojku.. a takle těžká je strojárna
http://forum.mystiq....tyle_emoticons/default/usd.gif
http://forum.mystiq....tyle_emoticons/default/usd.gif
Posted 07 February 2011 - 04:18 AM
Věta: Dělám něco | I do something
Časy
Prostej (simple)
Průběhovej (continuous)
Snad to trochu pomůže a je to aspoň správně, víc ti toho tady ve 4 ráno nesesmolim, kdyžtak to můžu nějak doplnit zejtra ještě.
Časy
Prostej (simple)
- Předminulej: I had done something. Používá se když mluvíš o minulosti a chceš říct že se něco stalo ještě předtím.
Pravidlo: had + sloveso v trpnym tvaru (3. tvar minulýho času?)
- Minulej: I did something. Něco se stalo v minulosti, ukončenej děj.
Pravidlo: sloveso v minulym čase
- Předpřítomnej: I have done something. Něco se v minulosti stalo a děje se to doteď anebo jsou následky doteď.
Pravidlo have + sloveso v trpnym tvaru
- Přítomnej: I do something. V současnosti pravidelně (opakovaně) se něco děje.
Pravidlo: sloveso
- Budoucí (blízká): I am going to do do something. Brzo něco udělám- bízká budoucnost, většinou se dá přeložit jako "chystám se"
Pravidlo sloveso "být" + going to
- Budoucí (vzdálená): I will do something. Něco udělám, někdy v budoucnu
Pravidlo: will
- Podmiňovací: I would do something. Něco bych udělal.
Pravidlo: would
Průběhovej (continuous)
- Předminulej: I had been doing something. Krkolomnost, sami angličani to skoro neznaj .
Pravidlo: had been + sloveso + ing
- Minulej: I was doing something. Něco sem dělal v minulosti, po nějakej čas, ale ukončenej děj.
Pravidlo: sloveso "být" v minulym čase + sloveso + ing
- Předpřítomnej: I have been doing something. Něco se v minulosti dělo (po nějakej čas) a děje se to doteď anebo jsou následky doteď.
Pravidlo: have been + sloveso + ing
- Přítomnej: I am doing something. V současnosti, právě teď v tomto okamžiku, se něco děje.
Pravidlo: sloveso "být" + sloveso + ing
- Budoucí (blízká): I am going to be doing do something. Brzo budu něco dělat (po nějakej čas)- blízká budoucnost, většinou se dá přeložit jako "chystám se"
Pravidlo: sloveso "být" + going to be + sloveso + ing
- Budoucí (vzdálená): I will be doing something. Něco budu dělat, někdy v budoucnu.
Pravidlo: will be + sloveso + ing
- Podmiňovací: I would be doing something. Něco bych dělal.
Pravidlo: would be + sloveso + ing
Snad to trochu pomůže a je to aspoň správně, víc ti toho tady ve 4 ráno nesesmolim, kdyžtak to můžu nějak doplnit zejtra ještě.
Posted 07 February 2011 - 09:25 AM
Download a movie -> download czech subtitles -> watch&listen!
Nejlepsi je praxe, tzn. to slyset. Jen sprtanim se gramatiky a teorie se to nenaucis. Poslouchanim se naucis i vyslovnost a treba i prizvuk. K tomu pokud uz mas naposlouchano dost, tak po case i kdyz vidis napsanou vetu, tak poznas podle citu, jestli to tak ma byt nebo ne.
Nejlepsi je praxe, tzn. to slyset. Jen sprtanim se gramatiky a teorie se to nenaucis. Poslouchanim se naucis i vyslovnost a treba i prizvuk. K tomu pokud uz mas naposlouchano dost, tak po case i kdyz vidis napsanou vetu, tak poznas podle citu, jestli to tak ma byt nebo ne.
Posted 07 February 2011 - 11:29 AM
to se neboj.. odposloucháno mám dost, vlastně na tom stojí celá moje angličtina - bůh žehnej Gothicu! Nicméně tohle je prostě jen tak pro sychr. Ale díky za ochotu =)
Page 1 of 1
Help