Mystiq.org - forum: Dotaz na elektroodborníky - Mystiq.org - forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Dotaz na elektroodborníky .. tranzistory

#1 User is offline   Necro 

• Group: VIP

Posted 26 November 2010 - 01:30 PM

jsem strojař.. a na tom to zjevně všechno padá :-D

Patlám se už nějakej čas s referátem na unipolární tranzistory a vcelku brutálně jsem se zasekl.
Na adrese:
http://tinyurl.com/38s59rj

je umístěn soubor - přesněji předtisk se zadáním oné laborky. Defakto vším jsem se prokousal, s vyjímkou druhé části Úlohy č.2 a komplet Úlohy č.3.
Konkrétně pak úloha č.2 - na 4. straně odstavec "Úkoly pro výpočet", což se přímo váže k tabulce na stránce následující pro Zapojení A

Obdobně pak i úloha 3, jen s tim rozdílem, že tu už se na schéma nehraje.

Nechci, aby to někdo za mě "udělal" spíš bych je potřeboval nějakou radu, jak ubec do toho. Želbohu v přednáškách jsem našel prd a ve skriptech je to teprv marný..

P.S. chápu, že pro člověka znalého asi budu vypadat jako naprostej blb, že je to jen dosazení do jednoho vzorce a konec, ale já prostě nevim.. a přitom si zrovna jako blb nepřipadám, nedělaj mi problémy diferenciální rovnice, integrály, a nebo i na fakultě celkem vybíjecí předměty typu mechanika.. ale prostě elektrika.. NE!

Děkuju za případnou pomoc, či alespoň nápovědu =)
0

#2 User is offline   vecernik 

• Group: WW Moderátor

Posted 26 November 2010 - 11:28 PM

No na to že jsem defakto ve čtvrtém ročníku elektrofakulty, tak naprosto nechápu o co tam jde :D Možná jsem to prohlédl jen narychlo, každopádně mi to přijde neskutečně zmatený a podivný. Něco takovýho po nás snad nikdy nechtěli.
0

#3 User is offline   Necro 

Posted 27 November 2010 - 09:58 PM

ani negátory nic neříkají? :-D

Jinak bych potřeboval ještě jednu pomoc:
Mám takovouto soustavu rovnic

-35*cos(x) + 20*cos(y) - 20*cos(z) = 0
20*cos(x) - 45*cos(y) + 50*cos(z) = 0
-20 *cos(x) + 50*cos(y) - 55*cos(z) = 0

kde jedna z rovnic je vůči jiné lineárně závislá, tzn pro úplnost se přidává (či spíše se s ní nahrazuje jedna z rovnic) ještě jedna rovnice:
cos(x)^2 + cos(y)^2 + cos(z)^2 = 1

no a z této soustavy bych potřeboval vypočítat
cos(x) = ...
cos(y) = ...
cos(z) = ...

spokojil bych se s výsledkem, nicméně kdyby někdo dokázal poradit, jak se tohle počítá v MatLabu, tak bych teprv nadšenej.. a podotýkám - přes první 3 rovnice se k výsledku opravdu nedopracujeme
0

#4 User is offline   vecernik 

• Group: WW Moderátor

Posted 28 November 2010 - 01:08 AM

hele, pokud potrebujes vysledky stylem cos(x)= ... , cos(y)= ...
tak ti stačí nahradit ty cosiny náhradníma proměnnejma. např za cos(x) si dosadíš "A", za cos(y) -> B , za cos(z)= C

... z toho mi celkem překvapivě vychází:
a=b=c=0
což v překladu znamená že
x=y=z=90+k*180 , kϵZ (počítáno pro stupně, nikoliv radiány)

vyšlo mi to takhle jak na http://www.numberemp...ationsolver.php, tak v kalkulačce, která mi při více možnostech výsledků (tzn řešení není unikátní) vyhodí vždy eror.. nemyslím že by se zrovna teď spletla.

tím pádem jsem se nedostal ani k té lineární závislosti jednotlivých rovnic, takže nemůžu říct co by s tím udělala ta poslední rovnice.
0

#5 User is offline   Necro 

Posted 28 November 2010 - 01:20 AM

poslední rovnicí docílíme toho, že řešením nebudou samé nuly, či errory, ale normální reálná čísla, která z toho prostě musí vypadnout. Principielně jde o to, že jednu z lineárních rovnic nahradíme onou nelineární a dostaneme výsledek - za předpokladu, že vyřadíme správnou lineární rovnici. A cosiny sice můžu nahradit nějakou běžnou proměnou, ALE - furt mám nelineární rovnice a ty právě jaksi neumim v MatLabu počítat.. vlastně už dnes od odpoledne ložim po síti a hledám někoho, kdo umí.. marně. Vidim to tak, že nakonec asi zavítám zpět do numerické matematiky a spočítám si to Newtonovou metodou
http://forum.mystiq....tyle_emoticons/default/usd.gif
0

#6 User is offline   Porcus 

Posted 28 November 2010 - 10:12 PM

http://www.wolframal...os%28z%29+%3D+0

Jinak fakt dobrá věc - říkat o téhle stránce, že je tam kalkulačka, je to samý, co říkat F1 nějaká blbá kára... Jukněte na ukázkový videa.
0

#7 User is offline   Maci 

• Group: Registrovaný člen

Posted 29 November 2010 - 04:29 AM

Hmm... no ty rovnice nejsou linearne zavisly uz jen proto, ze nemaj nulovej determinant, dosadis-li si je do matice.
0

#8 User is offline   para 

• Group: Registrovaný člen

Posted 29 November 2010 - 11:23 AM

2/
Zatezovaci primka - pro vystupni charakteristiku prvni bod na ose Vds = napajeci napeti (proud Ik je tedy 0 pac MOS je zavrenej), druhy bod na ose Id pro Vds v saturaci (odecist z katalogu k tomu MOSu, obvykle byva 0.1V nekdy se dosazuje pro jednoduchost 0V idealniho MOSu) a z tohoto ubytku vypocitas proud pri plnem otevreni tzn. Ik = (Vcc - Vds) / (Rk + Re), tyto 2 body spojis a mas zatezovaci primku. Kde primka protne charakteristiku dostavas Pracovni bod.

Dynamická (tekhle se to jmenovat pokud vim nema, dynamicka je neco jineho) a napetova prevodni char. - tu nevidim problem jsou to zase primky, zvolis si body podobne jako u zateovaci primky, vypocitas, zakreslis, hotovo.

Strmost urcis jako smernici prevodni charakteristiky v miste prechodu z H do L (nebo to muzes urcit primo z vystupu zobrazeneho na osciloskopu - je to to skoseni prechodu).

Napetove zesileni jako Uout/Uin, bud vypocet nebo odecist z prevodni charakteristiky tak kde je zavislost linearni.

Prenosovou admitanci y21 urcis jako dIout/dVin coz je vlastne smernice dynamicke prevodni charakteristiky ik = f(Vg).

Vystupni vodivost y22 jako dIout/dVout coz se da urcit ze zatezovaci primky zase jako smernice, ale tentokrat ji musis invertovat.

3/ V cem je problem? Potenciometrem budes nastavovat Vin od 0 do 6V po nejakem kroku a merit napeti na vystupu,
pak vyneses do grafu a dostanes neco podobneho jako na tom obrazku.

K tem rovnicim. Pokud by byli linearne zavisle tak to ani vypocitat nepujde. Takze pokud nejsou linearne zavisle vypocet neni problem prez substituci.
Pokud jsou jen 2 linearne zavisle urcis ktere, jednu vyhodis a vypocistas 2 rovnice pro 3 nezname takze ti vyjdou 2 jednorozmerne funkce. Tyto funkce dosadis do te treti rovnice a vypocitas (mohla by ti pomoci linearizace pomoct
cos(x)^2 = (1+cos(2x))/2 ). Na pocitani nemam cas takze GL...
0

#9 User is offline   Necro 

Posted 29 November 2010 - 07:24 PM

jo jo za elektro díky, už jsme to včera s kámošem pořešili..

a co se týče rovnic, píšu to všude jak kokot - JSOU lineárně závislé, ale ne všechny, jenom 2 z nich. A počítání je trochu problém, v tomhle je nemožný neudělat chybu, což se mi tu zrovna moc nehodí, proto bych byl radši za nějakej návod, jak v MatLabu vyřešit soustavu nelineárních rovnic.

PS: determinant možná nevychází roven nule, ale to jest důsledek toho, že na diagonále mají bejt správně koefeicienty
(40-s); (30-s); (20-s)

kde s=75,321862

achjo tak už jsem pokročil, ale jaksi pro změnu selhávám na tom, že nevím, které jsou lineárně závislé, takže mám 3 různé výsledky, do pí*e! :-D
http://forum.mystiq....tyle_emoticons/default/crybaby.gif

EDIT: solution found =)
0

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

2 User(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users

TOPlist