Mystiq.org - forum: Dva priklady do matiky. - Mystiq.org - forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Dva priklady do matiky. kdo mi pomuze?

#1 User is offline   nirty 

• Group: VIP

Posted 17 February 2010 - 10:28 PM

Takze dostali sme zadany dva priklady a nak se vzdycky zaseknu u derivace a nevim jak dal.

Tady jsou:

f(x)= (x+5) . 3odmocnina z x2

f(x)= 1+sinx-sin(na druhou)x

1. urcit D(f), body nespojitosti, parita, periodicita
2. f´(x), a body v nichz neni derivace definovana
3. stacionarni body(body ve kterych se derivace f´(x)=0
4. ciselna osa, staci mi od kteryho do kteryho bodu je rostouci/klesajici, kde je max a min.
5. funkcni hodnoty v lok. extremech, a v nakych dalsich bodech
6. limity v krajnich bodech D(f)
7. graf

Pokud tomu nekdo rozumi a ma na to naladu budu mu moc vdecna kdyz mi s tim pomuze.
0

#2 User is offline   Chio Chips 

Posted 17 February 2010 - 10:50 PM

se mi ozvi na icq, snad si pamatuju co sme tehda probirali, si kdyztak najdu papiry a nak to zdupem...
0

#3 User is offline   nirty 

Posted 18 February 2010 - 12:55 AM

Tak uz to mam moje skoro svagrova mi s tim pomohla ale diky =)
0

#4 User is offline   Reaver 

Posted 18 February 2010 - 01:16 AM

No zrovna u derivaci se nemas co zasekavat, to je akorat mechanicky pouzivani par zakladnich pravidel. To integrovanicko, to je hned o necem jinym ^^

Kdyz jsme tak u toho, nebylo by vhodne udelat i druhou derivaci a nasledne zjistit, jak je to s konvexnosti/konkavnosti?
0

#5 User is offline   Necro 

Posted 18 February 2010 - 07:30 AM

tak zrovna ty derivace...
1.) f(x)= (x+5) . 3odmocnina z x2
je součin dvou funkcí, tzn užiješ pravidla
(u*v)' = u'*v + u*v'
tzn
1*x^(3/2) + (x+5)* (3/2)*x^(1/2)

kde tu tvojí fci "3odmocnina z x2" jsem převedl na shůdnější tvar mocnin, pak už jenom aplikuješ pravidlo, vzorec:
(x^n)'= n*x^(n-1)
či si to můžeš odvodit přes limitku :wub:
další úpravy nechám na tobě...

2.) f(x)= 1+sinx-sin(na druhou)x
tady nic hroznýho
0 + cos(x) - 2*sin(x)*cos(x)
u druhý mocniny sinu aplikuješ pravidlo pro složenou funkci
tzn. dvojka se ti přemístí před výraz, mocnina se zmenší o jedničku. Dále zanecháš původní výraz sin(x) a ten následně vynásobíš jeho derivací a to je vše dítě nešťastné.

Je všechno jasné? Pakliže je to nejasné, tak je to aspoň hezky nepřehledné http://forum.mystiq....tyle_emoticons/default/usd.gif inak je li něco nejasné, piš maila
tomas.fri@gmail.com
tam koukám pravidelně, a nebo sem, nad matikou onanuju už ruhým rokem

kua, pozdě =(
0

#6 User is offline   nirty 

Posted 18 February 2010 - 01:36 PM

View PostNecro, on 18 February 2010 - 07:30 AM, said:

...

Dobry, jeste popremyslim nad tim co jsi tu napsal ty, ale uz je mi to vicemene jasne.

Jinak kazdy nemuze byt tak chytry jak nekteri z vas, Derivace jsou humus ktery mi jeste stale dela potize. To mate jako v cestine, kluci jsou schopny udelat chybu ktera doslova bije do oci, a strilela bych za to. To same je v matice, vy to tam vidite a vite co mate udelat, jenze ja ne. =(
0

#7 User is offline   meddo 

Posted 18 February 2010 - 01:49 PM

fuj to je hnus :D , matiku som odpisal na predtermine od spoluziaciek a tym padom sa semester a aj cele matematicke trapenie skoncilo (nebyt toho stigra tak neviem ci by som skolu dorobil, matika je premna spanielska dedina :) )

PS: a neuverite ale uz som skoro dva roky po skole a s derivaciami, fraktalmy a podobnymi srackami som sa v praxi ani raz nestretol :D
0

#8 User is offline   Necro 

Posted 18 February 2010 - 04:36 PM

já třeba píšu dokonale uplně vždy http://forum.mystiq....tyle_emoticons/default/nono.gif

Jinak ty derivace a matika celkově... na střední sem taky nedával, nechápal, byl sem fakt rád za čtyrku na vysvědčení. Ono to dost záleží na vyučujícím jak to podá a hlavně na vlastnim přístupu. Neni tajemství, že 90% populace má hlavu i na vysokoškolskou matiku, ale člověk musí hlavně chtít + trocha štěstíčka. Takže zrovna v chytrosti bych neúspěchy nehledal - se svojí zkušeností ze střední už nikdy více :-D . Leč když do tohodle člověk aspoň trochu prohlídne, zjistí, že je to ve svý podstatě jedna stupidní limita a tangens úhlu, tak není problém a ze strašáka se stává v podstatě bezproblémová záležitost - samozřejmě chceš-li.

Což teda nemusíš, nehodláš li vstoupit do nějaký zabijárny typu ČVUT (kam se kupodivu mnoho kočen uchyluje), kde jak právě v prvnim tejdnu semestru zjišťuju, je to všechno o derivacích ještě víc, než sem čekal a než nám slibovali..
viva la dx/dt http://forum.mystiq....tyle_emoticons/default/usd.gif
0

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

TOPlist