Mystiq.org - forum: SSD do notebooku - Mystiq.org - forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

SSD do notebooku

#1 User is offline   Russell 

  • Group: VIP
  • Posts: 194
  • Joined: 04-July 08

Posted 30 August 2013 - 10:34 PM

Zdravím,
asi půl roku mám ASUS K55VJ a rád bych si tam přidal místo optické mechaniky SSD disk. Nebo spíš SSD na hlavní místo a místo optiky si tam dal svůj.

Jenže se v tom moc nevyznám a mám pár otázek, jestli budete vědět :-)

1) Co všechno koupit? SSD disk (64/128GB?). Pak ten rámeček na disk. Ještě něco?
2) Když si to koupím, mohu ze starého disku přetáhnout systém na disk nový? Bez toho, aniž bych musel starý disk během upgradu formátovat?
3) Pokud by šlo přesunout současný win, jak to vyřešit při použití obou disků? Na obou by byl win. Nechat bootovat z SSD, to je jasný, ale jde pak, kromě formátu, nějak smazat ze starého disku?


Doufám, že mi poradíte, díky :-)
0

#2 User is offline   vecernik 

  • Group: WW Moderátor
  • Posts: 1,625
  • Joined: 11-September 08

Posted 31 August 2013 - 07:45 AM

Ja kupoval asi pred 3/4 rokem Crucial M4 128GB s transfer kitem. Tzn navic k disku byl kablik USB->SATA a CD s programem. CD se normalne vlozilo do pocitace, zapnul se program, pripojil se disk a zkopirovalo to samo vsecky data z puvodniho disku (toho v pocitaci) na novej disk (ten v USB). Pak stacilo vypnout pocitac a vymenit disky v pocitaci. Zadna reinstalace, zadny problem. Akorat jsem si musel rucne zvetsit oddil na maximalni velikost protoze puvodni disk byl 120GB takze tam 8GB chybelo.
Jestli jsou ostatni vyrobci na podobny urovni s transfer kitama, pak by v tom nemusel byt zadny problem.
Takze konkretne k tvym otazkam:
1) Disk, transfer kit (může bejt samostatně nebo v balení s diskem), rámeček (předpokládám nějaký udělátko který ti umožní to strčit místo optiky protože optika a disk maj obvykle jiný tvar i rozhraní)
2) Ano, mělo by to jít.
3) Vložíš pouze SSD, necháš nabootovat (první start se může win trochu cukat). Pro jistotu si na ploše udělej nějakou novou složku abys věděl že tohle je ten "novej" disk. Vypneš počítač, vložíš původní disk místo optiky, zkontroluješ v biosu aby to bootovalo jen z toho SSD (tedy dáš ssd na první místo), zapneš, přímo ve win klikneš pravým na "tento počítač" a zvolíš "spravovat" (nebo jednoduše [WIN]+[R] -> "compmgmt.msc"). Přejdeš do správce disků, smažeš na tom původním disku oddíly, vytvoříš nový oddíl, naformátuješ.

Osobně bych to nechal pár dnů (a pár restartů) bez vkládání původního disku pro jistotu, kdyby se ukázalo že má SSD nějak moc vadnejch sektorů už z výroby. Bylo by hloupé ten původní disk hned zformátovat a během dvou dnů zjistit že jsi právě přišel o systém protože SSD zlobí.

* transferkit by se dal nahradit jakýmkoliv rámečkem či převodníkem mezi USB->SATA za předpokladu že si pak někde seženeš program na kompletní zkopírování (či klonování) disku.

ps: jses si jistej, ze existuje nejaky prevodnik do slotu na optiku? Takovy veci existovaly kdysi a uz dlooouho jsem nic takovyho nevidel, zvlast ne u znacek typu asus a podobne. Tohle bylo domenou Dellu a podobnejch "firemnich" znacek
0

#3 User is offline   Russell 

  • Group: VIP
  • Posts: 194
  • Joined: 04-July 08

Posted 31 August 2013 - 08:54 AM

Dobře, takže kupovat disk včetně transfer kitu, to mi rozhodně ulehčí práci.
Bohužel, jak jsem pochopil, tak bez formátu původního disku se neobejdu. A vlastně už před samotným přesunem winů musím ze současného disku odstranit úplně všechno kromě toho, co chci na SSD. Takže všechny hry, data atd., že? A disk případně naformátovat po výměně.

No rámečky jsou... třeba tento: http://www.alza.cz/e...127-d460515.htm
Ještě nevím velikost své mechaniky, ale jsou ve více velikostech. Zatím je to spíš informační, protože o tom přemýšlím.

Kromě zrychlení by to měla být i energetická úspora v případě, že budu používat win a programy jen z SSD, že? Disk by neměl nic moc žrát, když se nebude točit.
0

#4 User is offline   vecernik 

  • Group: WW Moderátor
  • Posts: 1,625
  • Joined: 11-September 08

Posted 31 August 2013 - 09:47 AM

V mém případě se kompletně přesunulo všechno. Pokud koupíš disk od Crucial, pak by to mělo být stejné. Pokud od jiného výrobce, může se to v něčem lišit ale obecně transfer kity slouží ke kompletnímu přesunu obsahu disku včetně všech programů atd. Možná že v rozšířeném nastavení by šlo zvolit, co chci přeskočit. Nijak jsem to ale nezkoumal (to bys asi zjistil sám co ti nabídne výrobek, který koupíš).
Pokud ale máš na disku víc dat než kolik se vejde na SSD, pak samozřejmě bude nutné něco vymazat/přeskočit. (osobně bych dal přednost tomu přeskočení, aby jsi o data nepřišel)

Následné formátování není nezbytné. Můžeš třeba jen smazat původní systémové složky (win, program files, users atd) ale osobně dávám přednost kompletnímu smazání oddílu a vytvoření nového.

No a s tou energetickou úsporou si nejsem až tak jistej. Pokud by systém opravdu dokázal vypnout starý disk aby se netočil, pak možná ano. Moc bych v to ale nedoufal. Nehledě na to že pokud na ten disk sáhneš čas od času, tak to roztočení možná spotřebuje víc energie, než samotné udržování v chodu.

Já svůj disk kupoval čistě pro zrychlení systému (no, žádnej zázrak ale o trochu to pomohlo) a především pro minimalizaci mechanických částí. Takže se teď nemusím bát když s tím klepnu nebo rychlejc pohnu, že by se disku něco stalo. To ale u tebe asi nepomůže když tam budeš mít stále původní disk. mno, uvidíš..
0

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users


TOPlist