Mystiq.org - forum: Garen - Mystiq.org - forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Garen I ty můžeš být king!

#1 User is offline   elgruzz 

  • Group: VIP
  • Posts: 760
  • Joined: 18-July 08

Posted 06 March 2013 - 02:42 PM

Tak mě inspirovala Valy svojí support guidou a nedá mi to, abych se s vámi nepodělil o nějaké ty zkušenosti s champem, který je u mě za poslední měsíc asi nejhranější.
http://leosanse.files.wordpress.com/2011/03/garen.jpg

Imba guidu si rozdělíme do několika sekcí
1) Proč Garen?
2) Role v týmu
3) Masterky a runy
4) Build
5) Countery a hra na lajně
6) Teamplay a mid-late game


1) Proč Garen?
Pokud s LoLkem nemáte moc zkušeností, ale máte třeba nějaký kamarády na levelu 30 (kteří třeba hodně sledujou šampionáty a pickujou si champy podle toho, co pickli EG nebo Gambit), tak se o Garenovi asi moc pěkných věcí nedovíte. Pokud se nějakého topera zeptáte, proč nehraje Garena, řekne vám pravděpodobně dvě věci - 1. lehko se counteruje, 2. je nepoužitelný v lategame. S prvním bodem musím napůl souhlasit (víc v sekci 5), s druhým nesouhlasím vůbec.
Moje důvody proč pickovat Garena
1. je easy
2. na lajně proti němu moc meelee champů nemá šanci
3. pokud vás enemy tým neuhlídá už od early a nezkazí vám farmu častým gankováním a solidním counterem, tak je Garen schopný vyhrát hru sám
4. občasné "chyby" kdy se vrhnete 1v5 do enemy týmu nekončí vaší smrtí

2) Role v týmu
OK. Random noob si přeřetl první část tohoto postu a první co udělal je, že zapl lolko a picknul Garena. Co teď s ním?
Garen je samozřejmě solo top champion. Hrát ho jinde nemá smysl (maximálně switch mid-top, pokud se to vyplatí). Hrát byste ho měli jako tanka, protože tankování a dostávání dmge (a killstealy) je to, co umí nejlíp.
V early je vaše role jednoduchá - držte se na lajně, farměte si a pokud to jde, hrajte agresivně.
Jakmile se na topu pushne věž nebo vás už tým bude potřebovat v teamfightech, běžte jinam a zabíjejte. To je náplň celého mid-late game.
Garen je taky použitelný iniciátor teamfightů, ale berte na vědomí, že jsou i o mnoho lepší. Nemáte žádnou gap-closing abilitu (= nemůžete se prostě přemístit/skočit/chargnout mezi enemy team), takže musíte mezi enemy prostě doběhnout. Pokud jste ale od začátku ukázali, že s vaším Garenem to nebudou mít jednoduché, nastává problém, protože před ním enemy většinou začínají docela rychle utíkat.

3) Masterky a runy
IN PROGRESS

4) Build
U buildu začíná trolling. Garen je zatím jediný champ, u něhož full buildem nazývám tři itemy
1. Boty
2. Sunfire Cape
3. Warmog's Armor
Cokoliv navíc je už prostě... navíc.
Začátek hry:
1. Boty + 3x health potka (klasika) / armor +5x health potka (máte proti sobě někoho s lepším early harassem a hrajete safe) / Doran's Shield (druhá možnost pokud nechcete armor a potky a je proti vám někdo s ranged physical autoattackama)
2. Giant's Belt
3. Chain Vest
4. Sunfire Cape
5. Giant's Belt
6. Ruby Crystal
7. 2x Rejuvenation Bead
8. Warmog's Armor
9. Upgrade bot (můžete už dřív pokud nemůžete dohnat enemy ani s Qčkem - kupujeme buď Armor boty proti AD týmu nebo MR+Tenacity boty proti AP týmu)
- LAJNU BYSTE MĚLI OPOUŠTĚT MINIMÁLNĚ S TOU SUNFIROU, IDEÁLNE S WARMOGEM, jakmile nemáte doskládanou sunfire cape, tak buď prohrajete nebo doufáte v latelate game a full build
Věci navíc
Samozřejmě, že věci nad "full build" nemůžeme brát na lehkou váhu. Nebudeme stavět Rabandonky, ale vybereme si, jestli chceme víc HP nebo trochu větší dymáž.
Použitelné itemy - Frozen Mallet, Randuin's Omen, Aegis of the Legion (pokud ho nemá support) + upgrade jestli máte goldy, Black Cleaver, Atma's Impaler, Maw of Malmortius (proti AP heavy týmu), Blade of Ruined King

5) Countery a hra na lajně

Hra na lajně
Summoner spelly:
GHOST - základ, nechceme flash, protože Ghost je v kombinaci s vaším Qčkem o mnoho lepší nástroj pro útěk
EXHAUST - to je můj osobní typ, Garen nemá slow a není těžké mu utéct z harassu, takže pokud jste si jistí, že vám vyjde QER kombo na kill, ale nechcete riskovat útě enemy, hodí se. Samozřejmě při ganku nebo teamfightech na odstavení dmgera super.
IGNITE - pokud máte proti sobě něco s healem nebo prostě máte ignite raději než exhaust, tak berte. Proti Volibearovi nutnost.

První spell si vemte Q - dává silence a bonus dmg. Používejte ho na harass, ale pokud máte proti sobě counter nebo si prostě nevěříte a hrajete safe, nebojte se s ním dorazit creepa. Další super funkcí Qčka je, že vám shodí všechny zpomalovačky a zrychlí vás - kombinace Q+Ghost = útěk odkudkoliv, pamatujte na to, až pushnete a enemy jungler vás přijde ganknout ;)
Druhý spell si vemte E - známý jako spin-to-win, kdo má zkušenosti s wowkem, je to jednoduše Bladestorm. Na prvním a druhém ranku nedává moc dobrou dmg, na třetím a výš už to je ale prasárna. Používejte v kombinaci Q+E na harass protivníka, popřípadě na pushování creepů a vyfarmení větších vln.
Na třetím levelu berete W - je to shield, který sníží obdrženou dmg o 30%, zapněte před QE kombem, pokud očekáváte odpor při vašem harassu. Hodně dobré zapnout například když máte proti sobě Mordekaisera. Jinak zapínejte prostě kdykoliv když po vás někdo jde.
MAXUJE SE V POŘADÍ E - Q - W + ulti samozřejmě kdykoliv to jde.
Na 6. levelu přichází ulti. Ta ubere nějakou hodnotu hp + tím víc, kolik má target míň hp. Takže jí nikdy nedávejte, pokud enemy není aspoň pod 1/3 hpček. Ovšem jakmile někoho takového vidíte, tak ho nešetřete. Navíc má trochu větší range, takže se dá odpálit na víc, než je meelee vzdálenost.

Garen je samozřejmě meelee champ a vycounteruje ho prakticky cokoliv co má nějakou range. Z těchto důvodů nechcete být proti champům:
Teemo (nejhorší co proti sobě můžete mít, pokud to není idiot můžete ragequitnout hned po startu)
- hrajte proti němu megasafe. Na stupnici safeplay 1-10 hrajte safeplay 11. Vybrečte si pár ganků ze startu (nejlépe než má Teemo lvl6) a snažte se ať z nich máte kill vy a ne jungler. 3/0/0 Garen vs 0/3/0 Teemo už znamená převahu v HP takovou, že pokud ho nebudete schopni zabít, měli byste mít aspoň safe farmu.
Jayce (bude harassit z dálky a nenechá vás farmit)
- pokud jste schopni dostat se k němu blízko, měli byste mít šanci ho zabít. Normální Jayce ale prostě bude farmit a harassovat vás jeho elektrokoulema, takže vy si moc nezafarmíte. Plusem je, že 1v1 byste se zabít neměli, takže oba budete spoléhat na ganky.
Vladimir (pokud to hraje často, idiot Vladimira zabijete)
- má trochu range, bude si z vás sát HP nebo co to vůbec dělá a pokud ho budete chtít harassnout, skočí do louže a odplave hned jak mu skončí silence. Opět to každopádně není tak hardcore jako Teemo a jen tak by vás zabít neměl.
Nidalee (prohealuje se skrz harass, uskáče a má to dementní kopí)
- tohle je docela solidní kravka. Autoattacky vám zas tolik neublíží, ale díky trapkám je docela haluz jí ganknout, protože jungleři do nich vždycky vlezou to víme všichni. Navíc musíte uhýbat těm dementním kopím, které vám budou okolo levelu 6 ubližovat docela dost (pokud nemáte nějaký solidní HP item). 3-4 její kopí a může do kočky a má šanci vás 1v1 zabít. Takže bacha na to.
Yorick (ten counteruje všechno)
- to je prostě idiot. Pořád okolo vás bouchají nějací ghoulové a buď se z toho healuje nebo jste pomalí, prostě úplná DAFUQ lajna, snažte se farmit a třeba vám přijde gank.

To bychom měli ty největší zla. Teď pár champů, kteří vám na lajně udělají radost.
Riven
Takový ten obyč meelee dmger. Jakmile bude blízko, rozběhněte se po ní, silence Qčkem a spin-to-win Ečkem, pokud se vám snaží vrátit dmg nebo harassovat odpalte W. Jakmile budete mít E tak na 3. ranku, tak pro Riven končí veškerá sranda, protože cca po 2-3 QE kombech provedete kombo 4., a to QER, které by jí mělo na jistotu poslat do báze.
Jarvan IV
Podobný typ jako Riven, jeho jedinou výhodou je, že může uskočit, navíc jeho ulti je úplně k ničemu, protože kdo by se proboha chtěl zavírat v zákopu s Garenem?!
Renekton
OK, má stun a slušnej harass, ale vy máte dmg redukci. Hlídejte si farmu a snažte se ho k ní nepouštět. QE kombo ho donutí použít odskočení. Po levelu 6 je sice morda ho zabít, ale jde to jak před, tak i po. Chce to jen trpělivost.
Singed
To je lahůdka. Harassujte od levelu 1 a od levelu 3 pokaždý zapínejte W na snížení dmge z jeho blitek. Farma nebude problém, protože vám zažene creepy pod věž, kde je vyEčkujete. Navíc mu rychle dochází mana. Měl by lehnout na 100% ještě před levelem 6.

Zbytek meelee champů by taky neměl být problém, ale většinou prostě mají o něco lepší dmg nebo nějaké otravné CC, takže bacha na to.

6. Teamplay a mid-late game
Většina lidí si myslí, že Garen začíná a končí na lajně. Ale nenene. Jakmile se dostanete z lajny a máte "full build" a dokupujete další věci, už vám to stačí. Kdybyste náhodou potkali někoho 1v1, tak většinou není problém ho dohnat díky Q, není problém ho zabít díky QER a můžete si být jistí, že díky W a vašim hp oni nezabijí vás.
V teamfightech - důležité je vybrat správný target pro Q, s nějakým carry se neobtěžujte, to stejně většinou vyautoattackuje co chce a na to se hodí spíš exhaust. Nahoďte W, Qčkujte AP carry pokud možno a poté začněte spin. Na combo QE i bez dmg itemů, které prostě nepotřebujete, dokážete ubrat docela dost. Pokud váš tým má slušný focus, pro prvním spinu už by se mělo pár nepřátel stahovat pryč.
Důležité je, že já osobně za Garena mažu slovo focus z hlavy. Prostě někomu dáte silence, takže je k ničemu a spinujete nejlépe do víc lidí. Single target dmg prostě nemáte, tak dělejte bordel, kde můžete. Lepší Garen, který se točí do tanka a supporta, než Garen, který autoattackuje carry.
Jakmile vidíte, že se teamfight vyvíjí dobře, připravte si ukazováček na R a zpozorněte! Přichází vaše chvíle. Jste pro! Nasaďte ranked myšlení a buďte rádi, že má killy team a neřešte kdo je dal. První člověk, který se dostane pod 30% je váš. Pokud tým ubere i zbytku, není problém je dorážet spinem. Qčko ale používejte na CD do každého, silence se hodí vždycky.

Zbytek určitě ještě doplním, možná přidám pár egoboost screenů s mým skóre za Garena, abyste viděli, že to prostě není useless idiot. Taky ještě přidám, co mě napadne a pokud se vrhnu do zkušeností s jinými champy, tak to nejspíš bude Shen (aneb co si nikdy v rankedu nezahrajete) nebo Renekton (aneb "jasně, o Garenovi jste taky říkali, že nemá lategame" a po pár hrách "aha, Renekton fakt nemá lategame").
6

#2 User is offline   Hrdly 

  • Group: VIP
  • Posts: 178
  • Joined: 14-June 09

Posted 09 March 2013 - 08:01 AM

Kdo má radši obrázky tak:
http://solomid.net/g...ren-build-guide :)
0

#3 User is offline   Astraia 

  • Group: Registrovaný člen
  • Posts: 119
  • Joined: 08-August 12

Posted 13 March 2013 - 10:25 AM

Garen je silný champ a vyhrává hry, nicméně mám na něj recept, a to Irelku. Garen si oproti ní ani neškrtne :D Armor vs. True dmg.
0

#4 User is offline   elgruzz 

  • Group: VIP
  • Posts: 760
  • Joined: 18-July 08

Posted 13 March 2013 - 10:56 AM

Pravda, Irelku jsem tam nenapsal a přitom je to docela osina v zadku :D Má větší early game dmg, má stun a gap closer, takže lajna proti ní nic moc.
0

#5 User is offline   Arwy 

  • Group: VIP
  • Posts: 741
  • Joined: 28-December 09

Posted 20 May 2013 - 10:22 AM

Já mám na Garena jinýho countera a to je TEEMO! :D proti teetovi nemá Garen šanci :) jinak můj názor na něj je takový: Nepotřebný champ jako Teemo,pokud není feednutej tak je naprd, dmg nedává,hodí se na jeden target jinak do tf je zbytečnej.
0

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users


TOPlist