Mystiq.org - forum: Problém s CPU - Mystiq.org - forum

Jump to content

• 2 Pages +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Problém s CPU Funguje jen na 50%

#1 User is offline   Russell 

• Group: VIP

Posted 26 August 2012 - 07:55 PM

Zdravím, mám takovej menší problém a netuším, jak ho vyřešit.
Spustím například minecraft a jede, jenže se seká a když se podívám, CPU jede na 50%. A tím myslím obě jádra na 50%. Takže jedou obě, ale prostě se nevyužívá ani jedno na 100%. Jde to nějak změnit? Nastavit?
Budu vděčnej za pomoc, díky :-)
0

#2 User is offline   Zulldruid 

Posted 26 August 2012 - 08:00 PM

Typ CPU, a delá to u jiných her ? nemusí to bejt CPUckem, Minecraft nemá Dvoujadro zatezovat na 100%, to ze jede kazde na 50 je ze se bud hra rozleha na obe a nebo proste na kazdem neco jede na 50%
0

#3 User is offline   Flashlight 

• Group: Registrovaný člen

Posted 26 August 2012 - 10:13 PM

Čau. Já když hraju Minecraft na mém né moc výkoné, pc, tak jsem dřív měl s integrovanou grafikou 30fps an téměř minimální detaily. Teď mám novou grafiku Sapphore HD5450 1GB a s nejvyššíma detailamaa mám koolem 40 fps. Využití procesoru mám celkem 70% a to u konkrétně Dual Core 2,88 (Intel Penztinium), pokud jde o ram tak i tu si Minecraft bere (osobně jsem trhl rekord ve spotřebě ram minecraftem 6GB). Takže být tebou, spíše bych zapřemýšlel nad grafikou a ramkou. Popřípadě sem napiše, jakou máš grafiku, ram i frekvenci jader. Nicméně je to takové složité téma, jelikož já jsem měl s view distance normal 40 fps na 1,5GHz 758?MB ram a 64MB grafice a na 256 integrované grafice + 2GB ram + 2,88GHz dual core 30 fps na short a byl jsem rád.
0

#4 User is offline   Frenkie 

Posted 27 August 2012 - 09:02 AM

1) Frekvence CPU neurčuje jak výkonné to CPU je
2) Grafika může být renderovaná buď hlavním procesorem nebo grafickým procesorem ("grafikou", ta je v podstatě obyčejný procesor, který má několik set až tisíc jader, a ořezanou instrukční sadu na práci s vektory)
3) To že se ti seká hra vůbec nemusí být hlavním procesorem. Např. některé hry se můžou sekat z důvodů pomalého hard-disku, nedostačující operační paměti (RAM)

Doporučení:
1) Zjisti, jak vytíženou máš operační paměť (RAM)
  • hodně => zkus si od někoho půjčit RAM, případně si ji rovnou dokoupit, v dnešní době jsou zrovna operační paměti extrémě levné
  • málo => operační pamětí to nejspíš nebude

2) Zjisti, jestli nemáš něčím zpomalený hard-disk, zkus jeho rychlost a porovnej ji s požadavky Minecraft(u)
  • ano, mám zpomalený hard-disk => zkus si stáhnout/zakoupit kvalitní defragmentační software nebo použít klasický systémový (za sebe můžu říci, že windows XP SP3 nějaký má, nevím jak na tom jsou ostatní systémy) a proveď defragmentaci disku. Pomohlo to?

• ano - máš vyhráno
    • ne - zakup si rychlejší

• ne, nemám zpomalený hard-disk, ale jeho rychlost je nedostačující => zakup si rychlejší

• ne, nemám zpomalený hard-disk a jeho rychlost je dostačující - super jedeme dál

3) Zjisti, jak Minecraft renderuje grafiku

• přes CPU - zjisti požadavky Minecraftu na CPU

• jsou-li vyšší než je výkon tvého CPU => sraz detaily, jeli-to možné, jinak si kup lepší procesor
    • jsou-li stejné nebo nižší než výkon tvého CPU => zkus zvýšit prioritu Minecraft(u) v procesech, pozor, aby si nedal vyšší prioritu než mají systémové procesy. V lepším případě by ti to zamrzlo a následně spadlo.

• přes grafickou kartu/čip

• zjisti, nároky Minecraft(u) na grafickou kartu (prosím-tě hlavně koukej na rozhodující parametry, né jakou má paměť...koukej na rychlost a výpočetní výkon. BTW, kdyby měla tvoje karta/čip moc malou paměť, tak sraz rozlišení monitoru, ale myslím, že pokud nemáš rozlišení 2800p na 1600p, tak v dnešní době nehrozí nedostatek paměti)

• nemám dostačující grafiku => kup si novou
      • mám dostačující grafiku => hmm tak grafikou to asi nebude

Pokud nic z tohoto nepomůže, tak opravdu nevím, možná bych zkusil přeinstalovat systém nebo se obrátit na odborníka.
2

#5 User is offline   Zulldruid 

Posted 27 August 2012 - 10:33 AM

NO hlavne sem prosím napiš přesné parametry tveho PC
0

#6 User is offline   cecilek 

Posted 27 August 2012 - 11:38 AM

Já mám kapku jinej problém, s Hyper-threadingem u Intel Core i5, mám noťas a v BIOSu ho bohužel nejde vypnout
Je to na prd co se týče her, hlavně pak u WoW, protože ze dvou jader mám virtuální čtyři, jo to je sice pěkný ale TBC mi v raidu zatěžuje max. 2 jádra přičemž občas už se zatížení dostává i ke 100% (u náročných boss fightů, v AV bitkách atd.) a klesnou už i kapku FPS, ze stabilních 60ti třeba na 50, což ještě není tak strašný a ničemu to prakticky nevadí ale štve mě prostě že ty zbylý 2 jádra jsou nevyužitý. :D Počítal jsem s tím že to hold půjde vypnout, mám smůlu no.

Jinak od WotLKu WoWko dokáže využít i 8 jader takže tam tenhle problém už odpadá (sám jsem to testoval a zatížení je rovnoměrně na všech jádrech).
http://www.wowpedia....essAffinityMask
1

#7 User is offline   Frenkie 

Posted 27 August 2012 - 11:55 AM

tak si taky vem, kdy vyšlo TBC...v lednu roku 2007, což znamená, že to programovali tak rok až 2 nazpátek, z čehož vyplývá, že sem tam někdo měl dvoujádro, protože v té době to teprve začínalo :)
0

#8 User is offline   Russell 

Posted 27 August 2012 - 12:00 PM

Zdravím, díky za rady.

Sestava je to jednoduchá, jedná se o starší notes HP 6720s

Procesor : Intel pentium Dual CPU T2410 (2.00 GHz)
Grafika (integrovaná) : Mobile Intel 965 Express Chipset family
Ram: 2 GB

Nepsal bych, ale kamoš hrál Minecraft taky na notesu a procesor byl na 100%... proto mi to přišlo divný :-)
0

#9 User is offline   Frenkie 

Posted 27 August 2012 - 12:23 PM

vidím nevelkou ramku...za předpokladu, že tam máš Windows XP, tak ti systém sežera tak 300MB ramky...pokud máš W7 nebo Vista, tak to je ještě víc...takže to máme kolem 1750MB ramky...dál...pokud máš u hraní něco zapnutého např. prohlížeč internetu nebo skype, nebo něco podobného tak to je další ramka pryč...budu optimista a budu předpokládat, že to je do 300MB...to znamená, že jsme někde zhruba na 1,5GB ramky, což na Minecraft, podle toho co jsem o tom slyšel není vůbec moc... (spíš máš ale sežráno ještě víc než jsem psal, takže míň pro minecraft)...myslím, že tvůj problém je nejspíš v ramce...a možná tomu ani nesedne integrovaná grafika i když opravdu nevím jaký má výkon a jestli minecraft nechává grafiku počítat grafikou :D
0

#10 User is offline   Nonid 

Posted 27 August 2012 - 02:51 PM

Frenkie, kurva, ty radis :D

Tyhle integrovany grafiky jsou dobry tak mozna na 480p filmy a jeste treba CS 1.6ku na D3D, pokud ale neco, nedej boze, bezi na OpenGL, tak to nezvladaj. Sam mam k dispozici ntb, kde je sice Intel Centrino 1,3GHz(kterej staci i na Pentium IV 2,4GHz s HTT), 2GB RAM ale prave takovouhle grafikou...

Samotny vytizeni procesoru ti moc nerekne, extra proto, ze mne napriklad bezi Q8400(OC na 3,21GHz) na 70% neustale pri WoW, pokud ale napr. v Battlefieldu 3 nic nevybuchuje, tak spadne i na 50% :D
0

#11 User is offline   Eldesitk 

• Insomnia Tester
  • Group: WoW Tester

Posted 27 August 2012 - 05:53 PM

Jediný co z toho ntb má na hratelnej minecraft je právě ten procesor.

Minecraft je prase, víceméně neznající pojem optimalizace.

Pokud chceš na tomhle hrát Minecraft, tak si připrav škrabku, rozteče se ti to.
0

#12 User is offline   Flashlight 

Posted 27 August 2012 - 06:51 PM

Sorry jestli tě naseru, ale v dnešní době máš směšnou ram. CPU je sice bída, ae ještě by se dal. No a integrovaná grafika? I když si to dost lidí neuvědomuje, v Minecraftu záleží i na grafice. Sice jsou to kostičky 16x16, ale jak mi světlíte, že jsem se starou integrovanou měl 30 a s novou (HD5450) až 60 na max detaily?

This post has been edited by Flashlight: 27 August 2012 - 06:51 PM

0

#13 User is offline   Frenkie 

Posted 27 August 2012 - 08:33 PM

tak jasný, ale ta grafika by to možná zvládnout mohla...(nemam sice ponětí jak je výkonná...)...ale tady to na 100% bastlí ramka, je malá...v dnešní době je minimum 4GB...
btw 2GB ramky má ten mobil z číny, co stojí v přepočtu asi 6000kč...škoda, že se asi do evropy nikdy nedostane...navíc by díky zajebaný korupcy a monopolům nestál 6000 ale 10 000...jak Google Nexus 7...místo necelejch 4000 to serou za 6500, ale to jsem odběhl...sorry tohle mě vždycky nasere, když takhle někdo krade...
0

#14 User is offline   Nonid 

Posted 28 August 2012 - 12:51 AM

Proto musis bejt spravnej podnikavec, investovat do jedny nadrze a nakoupit vsem znamejm v Nemecku, kde je to vsechno o vic nez tretinu levnejsi! :)
0

#15 User is offline   aeliar 

Posted 28 August 2012 - 04:16 AM

V tejto dobe nieje problem poskladat schopne pc do 150eur. (4000czk)

Toto ma vyslo na nejakych 160-170e:

C2D E7200 2.53 GHz + chladic Scythe (planujem vymenit za C2Q)
4GB DDR2 HyperX
nVidia GTX260
+MB samozrejme :)

BF3 na High plynulo
0

#16 User is offline   ja.byt.kamarad 

Posted 28 August 2012 - 05:38 AM

Nejdražší komponenta je v dnešní době u těch nejlevnějších počítačů HDD... :)
1

#17 User is offline   Nonid 

Posted 28 August 2012 - 08:57 AM

Ono je plynule a plynule hele :D Mne treba bezi na Ultra plynule na 30-35fps a na custom nastaveni plynule 60fps :D

Ale bejt tebou bych jeste trosku nasetril a koupil si nejaky i7.
0

#18 User is offline   Kefan 

Posted 28 August 2012 - 10:29 AM

zrovna u toho s775 je nejdražší 4 jádro .-)
0

#19 User is offline   Janyt 

Posted 28 August 2012 - 10:37 AM

View PostRussell, on 27 August 2012 - 12:00 PM, said:

Nepsal bych, ale kamoš hrál Minecraft taky na notesu a procesor byl na 100%... proto mi to přišlo divný :-)

Jo, na slabsich pc ma opravdu MC 100% vyteznost CPU, coz je samozrejme SPATNE!! Takze pokud nemas vyteznost 100pero tak bud rad.
0

#20 User is offline   s!k4> 

Posted 28 August 2012 - 11:15 AM

Jestli si chcete koupit procíky, tak AMD teď dělá jakousi "čistku" neboli slevňuje...

http://extrahardware...evni-i-o-petinu
0

• 2 Pages +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

TOPlist