Mystiq.org - forum: Potřebuju grafiku - Mystiq.org - forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Potřebuju grafiku (podobnej topic tu už hodně dlouho nebyl)

#1 User is offline   Chooze 

  • Daemonica CT - Hunter
  • Group: WoW Tester
  • Posts: 3,604
  • Joined: 02-July 08

Posted 05 February 2012 - 01:14 AM

Vydali nový Jagged Alliance a tak sem si řekl, že si to jen tak z nostalgie zahraju. Problém je v tom, že moje grafická karta ůdajně nepodporuje shadery 3.0

Moje stávající grafika: ATI Radeon X1650 (od Gigabajtu)
- Řekl bych úplně krásná střední cenová třída grafiky, na wowko úplně dělaná, tušim že má shadery jen 2.0

Ostatní věci co mám v kompu:
- procesor AMD 5050e 2,61GHz (tj ta verze se sníženou spotřebou)
- základní deska gigabyte (GA-MA78GM-S2H): PCI-e slot má
- 1 GB RAM (nvm jaký výrobce ale deska by jí měla podporovat...v servisu tomu snad rozuměj)

Co bych potřeboval:
- Co nejlevnější grafiku se shaderama 3.0
- Abych si případně mohl zahrát: Diablo 3, Mass Effect 3, Half-Life 3
- Co nejlepší poměr cena/výkon
- Řikám co nejlevnější: WOWko, Word i Autocad jedou snad na všem, FaceBook rozjedu na 386, v novodobym hernim prumyslu se neorientuju a nový hry až na vyjímky nehraju
- Jinak je mi asi jedno jeslti je to ATI nebo NVidia. Grafiky sem měl od obou a byl sem s nima spokojenej. (Tušim, že GeForce 2 mi funguje doteď...v tý době se ještě dělaly kvalitní komponenty)


Kdyby někdo měl návrh nějakýho patche, aby mi gamesy šly i bez podpory shaderů 3.0 byl bych vám rozhodně vděčnej (Rozhodně nechci slyšet, že můj komp patří už do starého železa) :D
0

#2 User is offline   Chooze 

  • Daemonica CT - Hunter
  • Group: WoW Tester
  • Posts: 3,604
  • Joined: 02-July 08

Posted 05 February 2012 - 02:31 AM

Problém číslo 2:

Grafiku co zmiňuju nahoře sem do stávájícího počítače přemístil z jinýho stroje. Předtím sem tu měl nVidia 6600 GT. Říkal sem si, že je ATI X1650 lepší, PCIe slot měly obě takže sem je jednoduše prohodil.

Naprosto netušim jeslti sem tím mohl způsobit nějaký problém jeslti se některý komponenty mezi sebou nesnesou, nebo je možný že to neutáhne zdroj. Moje znalosti počítačů sou asi takový, že ho umim zapnout a přeinstaluju neoriginální windousy. Doma mě sice maji za počítačovýho znalce ale o hardwaru nic nevim, moderní trendy v oblasti pc nesleduju.

- Asi po půl roce po prohození grafik mi začal blikat monitor. Po zapnutí počítače monitor vždy tak 3 minuty bliká (řekl bych max. 2 bliknutí / sekundu). Po určitym čase (cca ty 3 minuty) blikání postupně přestane. To samé se děje při "zapnutí" monitoru, když opouštim úsporný režim nebo režim spánku a začínám s kompem normálně pracovat.

Jinak mám LCD monitor LG 17" 1280x1024 60Hz obnovovací frekvence. Manuálně to jde nastavit i na 75Hz ale pokud si prý vynutím vyšší frekvenci, může dojít i k poškození hardwaru...takže sem to nechal na 60Hz :D

- Dále mám problém s rozpoznáním grafické karty, nejspíš je to spojené s předchozím problémem a grafika asi bude v čoudu. Jako uživatel na ploše nebo na Facebooku nepoznám rozdíl ale pokud chci pustit graficky náročnou aplikaci (třeba Wowko). Aplikaci nespustim, protože jakoby nemám grafický adapér. Hned mi to vyhodí chybovou hlášku, že nemám podporu pro 3D (až se mi situaci podaří nasimulovat, tak sem napíšu přesný znění chybový hlášky).

- Občas mám problém se zobrazením textur ve wowku: proházený barvy textur, vidím pouze okolí ale svojí postavu nikoliv, černé textury, místo textur dalaranu postava lítá ve vzduchu, prohozený barvy vlastní postavy.
Attached File  1.JPG (65.95K)
Number of downloads: 98Attached File  2.JPG (212.07K)
Number of downloads: 98
screen 1: Daily pro Hodiry...naprosto nereálný dokončit když nevíte kde sou stěny jeskyně
screen 2: Lokace pod Dalaranem

Byl bych rád aby se tu nějaký odborník vyjádřil:
1) jeslti sem tim přehozenim grafik mohl něco rozbít a problém sem si způsobil sám...
2) jeslti za problém s "blikání" může opotřebení nějakýho komponentu (deska s procákem sou nový ale monitor s grafikou už mám cca 6 let takže se dá předpokládat, že nebudou žít věčně)
3) možnosti řešení: Novej komponent? Patche nebo drivery?

PS: samozřejmě byhc mohl jít do servisu, ale tam bych zaplatil peníze a problém by třeba ani nevyřešili...pokud mi tam něco nakecaj, stejně nezjistim jeslti maji pravdu.
Díky všem pokud budete mít nějaký rady.
0

#3 User is offline   vecernik 

  • Group: WW Moderátor
  • Posts: 1,625
  • Joined: 11-September 08

Posted 05 February 2012 - 09:35 AM

ad první příspěvek:
sory, ale tvůj počítač patří do starýho železa.. hrát cokoliv na 1GB ramky je prasárna a odpovídá to stylu kdy vezmeš PET láhev, rozřízneš ji napůl, přiděláš provázky a použiješ to místo bot.. ano, taky to bude fungovat, ale naprosto to ztrácí smysl. 1GB si totiž obvykle sežere i samotnej systém takže pak počítač místo počítání akorát swapuje.
Poměrně detailní přehled ohledně lowend grafik je zde: http://www.ddworld.c...-grafiku-7.html
Máš tam zahrnuté ty nejnovější karty, takže ohledně technologií není třeba mít strach. V střední části je graf s poměrem cena/výkon.
Výsledek ti neříkám, protože co se týče ceny tak vyhrává ATI HD6450, kterou seženeš cca za litr. Na druhou stranu když si trochu (skoro dvojnásobek) připlatíš, máš najednou ATI HD6670, která je s celkovým výkonem o třídu výše a zároveň má na tyhle lowend grafiky nejlepší poměr cena/výkon.
Vybrat si ale musíš sám.

ad druhý příspěvek:
1) ne, chybějící textury rozhodně nejsou způsobeny změnou grafické karty. To ukazuje spíš na problém s pamětí, ovladačema atd.. Ta chyba může být skoro kdekoliv, včetně případu že žádná chyba není (občas se mi textury nenačtou ani na čistě nainstalovaném notebooku, u kterého jsem opravdu GK neměnil).
2) Blikání je opět spíš problém s ovladačema - mrkni se v správě systému na logy, jestli ti to nepíše v prohlížeči událostí chyby o obnovování ovladače nebo grafického rozhraní.
3) já bych skončil tím čím jsem začal, ale to asi není co bys chtěl slyšet.. takže - pomocí memtestu si projeď RAMku, kompletně si zkontroluj HDD (chybné sektory v místě SWAP souboru dokážou udělat pěknej bordel), Pokud to není velký problém tak zkus systém hezky nainstalovat uplně znovu, dávej tam jen nové ovladače který jsou pro tvůj HW určeny, atd..
ps: ohledně toho chybějícího 3D grafického adaptéru - to je celkem běžný problém když některá jiná aplikace nebo systém odmítne releasnout přístup k 3D rozhraní tvojí grafické karty - typickým případem je, když ti běží jedno wowko, pustíš druhé a hned přepneš zpět do fullscreenu toho prvního. To první si pak blokuje 3D pro sebe a to druhé není schopné nastartovat.
1

#4 User is offline   Chooze 

  • Daemonica CT - Hunter
  • Group: WoW Tester
  • Posts: 3,604
  • Joined: 02-July 08

Posted 05 February 2012 - 02:20 PM

View Postvecernik, on 05 February 2012 - 09:35 AM, said:

1) mrkni se v správě systému na logy, jestli ti to nepíše v prohlížeči událostí chyby o obnovování ovladače nebo grafického rozhraní

2) pomocí memtestu si projeď RAMku

3) kompletně si zkontroluj HDD (chybné sektory v místě SWAP souboru dokážou udělat pěknej bordel)

1) nvm kde najdu ty logy
2) tj nějaký externí program?
3) tim myslíš klasickej SCAN DISK? Nebo jak se tomu řiká česky "kontrola disku" jak tam mužu zaškrtnout dvě volby (automatická oprava, a opravení chybnejch sektorů).

- Systém sem reinstaloval nedávno

- Ohledně těch ovladačů grafiky, na mojí grafiku se ovladače nedělaj od roku 2008 nebo sou možná i starší. Mám tam dat poslední pro mou grafiku nebo sem udělal chybu když sem nainstaloval nejnovější ATI CATACLYST (rok tušim 2011)?

PS: Omlouvám se za debilní otázky, ale fakt nvm co je to ten memtest a o logách sem jeste neslyšel
PPS: Jo jako máš pravdu, vim že nemám nejnovější komp, 1 GB ram neni nejvíc ale na wowko stačí...doteďka sem nebyl tak náročnej :D

Edit 1: Tak na stahuj.cz sem objevil nějakej program "memtest" doufám že je to vono.
0

#5 User is offline   vecernik 

  • Group: WW Moderátor
  • Posts: 1,625
  • Joined: 11-September 08

Posted 05 February 2012 - 05:08 PM

ad PS) par facek a vono se to spravi :P

ad 1) sprava systemu.. tzn - pravym klik na "tento počítač" -> klik na "spravovat" .. píšu "mrkni se v prohlížeči událostí" .. no a když otevřeš správu počítače tak hned v sekci systemovych nastroju vidis "prohlizec udalosti". Je to stejne v XP,vistach i sedmickach. A pak musis projet jednotlivy logy.. nevim v kterym to presne bude, jestli v systemovym, nebo v HW ... ale to je prace na par minut kdyz to mas pred sebou. Ver tomu ze at uz otevres kterykoliv log, tak zadny z nich nespousti autodestrukci ani formatovani disku, takze neni ceho se bat. kdyz nevis co presne, tak proste hledej a zkousej :)

ad 2) ano, memtest je sice konkretni program ale je mozne samozrejme pouzit jakykoliv program podobneho stylu. memtest obvykle najdes na instalacnim CD od linuxu pripadne ve vsech kompilacich bootovacich systemovych nastroju. novejsi win maj neco na ten zpusob i v sobe, ale nemam s tim zkusenosti.
ps: stacilo by to zadat do googlu a nemusis se ptat

ad 3) ano, když napíšu "zkontroluj HDD" tak fakt nemyslím že otevřeš bednu, koukneš na disk a pokejveš hlavou se slovy "jo, je tam" nebo že změříš jeho délku, výšku a šířku. pokyn "zkontroluj HDD" je opravdu totéž co "kontrola disku" a totéž co scandisk nebo jiný nástroj podobného stylu. Ale to je spíš až poslední řešení. Nepředpokládám že by našel něco extra závažného.

ad ovladace) klidne kup novou grafiku a tim padem budes mit moznost vyuzit i nejnovejsi ovladace. Ale kdyz uz ji chces kupovat, bud tak laskavej a investuj i ty blby 4 stovky do dalsi ramky. (klidne vic. 400-500kc = 1GB , 700-800kc = 2GB ). Ta cena uz neni nijak prehnana a s vykonem to udela zatracene hodne.
0

#6 User is offline   Chooze 

  • Daemonica CT - Hunter
  • Group: WoW Tester
  • Posts: 3,604
  • Joined: 02-July 08

Posted 05 February 2012 - 07:43 PM

1) logy - po spuštění počítače mi to v logu vyhodilo asi 5 chyb, všecky ve stejnej čas, sice nevím co znamenaj ale díky, dotedka sem o tyhle funkci s logama nevěděl
2) memtest - no problemo
3 disk - žádný chybný sektory
4) takže novejma ovladačema na starou grafiku nemužu nic skazit

logy:
0000000001: 2012-02-05 19:27:07:671    _IDEMDeviceDFP2Settings_0812.GetDFP2ITCFlag failed with status 2
 Error      Called by: ATI.ACE.CLI.Aspect.DeviceDFP.Graphics.Runtime.RT_DeviceDFP::Parse                                processID:00536 threadID:(CCCThreadNew:Runtime) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(CLI.Aspect.DeviceDFP.Graphics.Runtime, Version=2.0.3693.42486, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)

0000000002: 2012-02-05 19:27:08:859    Validation: Caste [0] is null
 Error      Called by: ATI.ACE.CLI.Component.Runtime.Runtime::Run                                                       processID:00536 threadID:(CCCThreadNew:Runtime) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(CLI.Component.Runtime, Version=2.0.3693.42440, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)

0000000002: 2012-02-05 19:27:08:859    Validation: Caste [0] is null
 Error      Called by: ATI.ACE.CLI.Component.Runtime.Runtime::Run                                                       processID:00536 threadID:(CCCThreadNew:Runtime) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(CLI.Component.Runtime, Version=2.0.3693.42440, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)

0000000005: 2012-02-05 19:27:10:218    Exception <Load>: Could not load file or assembly 'CLI.AIB.TutorialInfoCentre.Tutorial.Dashboard' or one of its dependencies. Systém nemůže nalézt uvedený soubor.
 Exception  Called by: ATI.ACE.LOG.Foundation.Services::LoadAssembly                                                    processID:00536 threadID:(CCCThreadNew:Dashboard) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(LOG.Foundation, Version=2.0.3309.28601, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)


Logům nerozumím ale opakuje se tam "ATI", takže to bude něco s grafikou :D Jeslti to vyjde, máš u mě na přištim sraze v Brně pivo.
0

#7 User is offline   vecernik 

  • Group: WW Moderátor
  • Posts: 1,625
  • Joined: 11-September 08

Posted 07 February 2012 - 10:04 AM

odpovida zaznamenany cas aspon priblizne dobe, kdy obrazovka blikala? ten posledni error nevypada moc zavazne, vlastne celkove - tohle mi pripada spis jako errory grafickyho rozhrani ovladace. Spis jsem cekal neco ve vice HW stylu od systemu - obnovovani ovladace atd.. (bohuzel nemuzu uvest priklad protoze naposledy se mi to stalo pred nejakym tim rokem a tim padem to nemuzu zkopirovat
0

#8 User is offline   Chooze 

  • Daemonica CT - Hunter
  • Group: WoW Tester
  • Posts: 3,604
  • Joined: 02-July 08

Posted 07 February 2012 - 10:22 AM

Preinstlaoval sem ovladače na rok 2010 (ty poslední na moji grafiku) a stejně to blíká. Časy logy odpovídaj spouštění počítače, takže době kdy to bliká. Ti teda jeste napíšu všecky logy...uplně všecky:

0000000001: 2012-02-07 10:04:25:484    _IDEMDeviceDFP2Settings_0812.GetDFP2ITCFlag failed with status 2
 Error      Called by: ATI.ACE.CLI.Aspect.DeviceDFP.Graphics.Runtime.RT_DeviceDFP::Parse                                processID:00516 threadID:(CCCThreadNew:Runtime) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(CLI.Aspect.DeviceDFP.Graphics.Runtime, Version=2.0.3693.42486, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
0000000002: 2012-02-07 10:04:25:968    Validation: Caste [0] is null
 Error      Called by: ATI.ACE.CLI.Component.Runtime.Runtime::Run                                                       processID:00516 threadID:(CCCThreadNew:Runtime) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(CLI.Component.Runtime, Version=2.0.3693.42440, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
0000000003: 2012-02-07 10:04:26:093    Exception <atixcode.dll>: Retrieving the COM class factory for component with CLSID {981145A7-E08E-48F3-A1C4-52C28BCAAAF9} failed due to the following error: 80040154.
 Exception  Called by: ATI.ACE.CLI.Aspect.TransCode.Graphics.Shared.TC_Component::CheckTrancodeComObject                processID:00516 threadID:(CCCThreadNew:Wizard) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(CLI.Aspect.TransCode.Graphics.Shared, Version=2.0.3309.28644, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
0000000004: 2012-02-07 10:04:26:250    Exception <Load>: Could not load file or assembly 'CLI.AIB.TutorialInfoCentre.Tutorial.Dashboard' or one of its dependencies. Systém nemůže nalézt uvedený soubor.
 Exception  Called by: ATI.ACE.LOG.Foundation.Services::LoadAssembly                                                    processID:00516 threadID:(                ) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(LOG.Foundation, Version=2.0.3309.28601, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
0000000006: 2012-02-07 10:04:26:250    Exception <Load>: Could not load file or assembly 'CLI.AIB.TutorialInfoCentre.Tutorial.Dashboard' or one of its dependencies. Systém nemůže nalézt uvedený soubor.
 Exception  Called by: ATI.ACE.LOG.Foundation.Services::LoadAssembly                                                    processID:00516 threadID:(CCCThreadNew:Dashboard) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(LOG.Foundation, Version=2.0.3309.28601, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
0000000007: 2012-02-07 10:04:26:250    Could not find Type [ATI.ACE.CLI.AIB.TutorialInfoCentre.Tutorial.Dashboard.DB_TutorialInfoCentre] from [CLI.AIB.TutorialInfoCentre.Tutorial.Dashboard] in assembly [CLI.AIB.TutorialInfoCentre.Tutorial.Dashboard]
 Error      Called by: ATI.ACE.LOG.Foundation.Services::LoadAssembly                                                    processID:00516 threadID:(CCCThreadNew:Dashboard) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(LOG.Foundation, Version=2.0.3309.28601, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
0000000005: 2012-02-07 10:04:26:250    Could not find Type [ATI.ACE.CLI.AIB.TutorialInfoCentre.Tutorial.Dashboard.DB_TutorialInfoCentre] from [CLI.AIB.TutorialInfoCentre.Tutorial.Dashboard] in assembly [CLI.AIB.TutorialInfoCentre.Tutorial.Dashboard]
 Error      Called by: ATI.ACE.LOG.Foundation.Services::LoadAssembly                                                    processID:00516 threadID:(                ) domainName:(ccc.exe                    ) assemblyName:(LOG.Foundation, Version=2.0.3309.28601, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)


Sem dokonce přepojil i monintor z jednoho konektoru na druhej, na grafice sou dva...a stejně to nepomohlo

Takže zkusim někde vyštrachat starej CRT monitor a vyměnit grafiku za jinou. A jestli to bude blikat pořad tak to mužu vodvyzt do servisu :)
0

#9 User is offline   Janyt 

  • Group: VIP
  • Posts: 2,550
  • Joined: 01-July 08

Posted 07 February 2012 - 03:15 PM

Hhm, deska umi 16GB RAM, ty pouzivas 1/16tinu.. to je hezky, takze si kup si aspon 2x2GB ram clovece, at rozjedes krom windows a min i neco normalniho. GK nejakou Gigabyte nVidia GTkdesicosi.. hotovo.
0

#10 User is offline   vecernik 

  • Group: WW Moderátor
  • Posts: 1,625
  • Joined: 11-September 08

Posted 07 February 2012 - 03:21 PM

nez to povezes do servisu tak zkus jeste zazalohovat data a nainstalovat uplne cistej system, uplne cisty ovladace u kterych je potvrzene ze pro tvoji grafiku maj fungovat.
0

#11 User is offline   Kefan 

  • Group: Registrovaný člen
  • Posts: 477
  • Joined: 12-August 08

Posted 16 February 2012 - 08:01 AM

View PostJanyt, on 07 February 2012 - 03:15 PM, said:

Hhm, deska umi 16GB RAM, ty pouzivas 1/16tinu.. to je hezky, takze si kup si aspon 2x2GB ram clovece, at rozjedes krom windows a min i neco normalniho. GK nejakou Gigabyte nVidia GTkdesicosi.. hotovo.

Janyte prosim uz nepis ty tvé imba rady, přesněji nNvidia Gtkdesicosi?? rofl?? to mysliš vazne??
0

#12 User is offline   Janyt 

  • Group: VIP
  • Posts: 2,550
  • Joined: 01-July 08

Posted 16 February 2012 - 08:05 AM

Kefan, co se ti nezda omg? precti chozeho pozadavky, pak tady reaguj na moje posty. lopato.
0

#13 User is offline   vecernik 

  • Group: WW Moderátor
  • Posts: 1,625
  • Joined: 11-September 08

Posted 16 February 2012 - 08:56 AM

janyte, nechtěl jsem to psát předtím abych zase nebyl za čů*áka, ale von má pravdu. Doporučit jednoho výrobce čipů, který má průměrně horší poměr cena/výkon (tzn přesný opak choseho požadavku) je pitomost. Kdyby jsi aspoň uvedl konkrétní model který splňuje choseho požadavky. Takhle je to opravdu dle kefanových slov jen "imba rada" která nijak nepomůže.
0

#14 User is offline   Janyt 

  • Group: VIP
  • Posts: 2,550
  • Joined: 01-July 08

Posted 16 February 2012 - 09:33 AM

tak hlavne, ze vy dva jste tu uvedli konkretni pripady..
0

#15 User is offline   Kefan 

  • Group: Registrovaný člen
  • Posts: 477
  • Joined: 12-August 08

Posted 16 February 2012 - 09:47 AM

doporučoval bych
http://graficke-kart...3-11191-26-20g/
nebo
http://graficke-kart...3-11192-07-20g/

6670>6570ale cena o 200 větší, záleží kolik do toho chceš dát... jestli chceš dát ještě míň tak by se něco našlo ale tyhle jsou takový nejlepší v poměu výkon/cena

Janyte já ten topic precetl az ted a hle už něco radím.. konkrétní typ, napsal jsem i důvody...

This post has been edited by Kefan: 16 February 2012 - 09:48 AM

0

#16 User is offline   vecernik 

  • Group: WW Moderátor
  • Posts: 1,625
  • Joined: 11-September 08

Posted 16 February 2012 - 10:24 AM

ja mu janyte podal odkaz na podrobne popsany srovnavaci test. Sam jsem tam uvedl ze nemuzu doporucit konkretni grafiku, protoze nejsem on - nevim jestli chce nejlevnejsi grafiku za kazdou cenu, nebo jestli si radsi trochu priplati a ziska lepsi pomer cena/vykon. V tom testu jsou grafiky presne dle choseho pozadavku a sam si podle dvou grafu (cena, cena/vykon) muze vybrat tu, ktera mu nejvic sedne.
0

#17 User is offline   Chooze 

  • Daemonica CT - Hunter
  • Group: WoW Tester
  • Posts: 3,604
  • Joined: 02-July 08

Posted 16 February 2012 - 11:17 AM

Ale pánové...děkuji všem za rady. Mass Effect 3 Demo mi jede na krasné rozlišení 1280x1024 a nepotřebuje Shadery 3.0 a Diablo 3 ještě nevyšlo. Nejsem blázen abych kupoval novou grafiku a ve wowku ani s mega vysokym FPS jiný MystiQ Classy nepredmguju :)

Až vyjde D3 tak se uvidí jak si to můj komp dává :D
0

#18 User is offline   Kefan 

  • Group: Registrovaný člen
  • Posts: 477
  • Joined: 12-August 08

Posted 16 February 2012 - 12:12 PM

tak je to vyřešený :-) a jasný kupuj až když bude třeba :-)
0

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users


TOPlist