Jelikož se firmy jasně roztrhali na protivníky, máme zde 2 giganty kteří se předbíhají, snaží se proti sobě zbrojit a díky tomu máme doma tak levné "hračky".
http://www.xtremehardware.it/images/stories/phenom_X6_logo.jpg vs. http://images.tweaktown.com/imagebank/news_prci7k_4c_075_full.png
Hráči si své oblíbené kvalitní duo nVidia s AMD už nehrají.
AMD + ATi vs Intel + nVidia
Tento souboj je tvrdý a každý chceme něco jiného, někdo potřebuje mít 150 konektorů v PC aby byl "cool", někdo dává přednost tomu říct "já mam drahej komp". Co tedy vlastně je "nejlepší" ?
Odpověď dříva byla snadná:
AMD + nVidia byla dokonalá kombinace na hry
Intel + nVidia byla kombiance do kanceláře
ATi byla drahá, nekonkurenceschopná, nVidia jí prostě válcovala jak na ceně tak na výkonu. V roce 2005 tak moje rozhodnutí na nVidii+AMD bylo jasné a pouze podle ceny vybrat výkon.
Dneska ale nVidia nestojí po boku AMD jako dříve v nejlepších sestavách (i když u jedné firmy kterou zde nebudu jmenovat jsem to našel a po 3 otázkách se mi omlouvali že tomu zas tak moc nerozumí, u níž rozhodně nehodlám nikdy nakupovat :) )
Intel vytasil se svým Core i7, AMD po krátké odmlce opět uzemnilo Intel se svých Phenom X6 za poloviční ceny.
nVidia na nás tasí první 3D Vision prostředí na hry jako v kině, ATi nám zase nabízí lepší výkon za menší cenu.
Je jasné že nVidia je kvalitní ale v dnešní době pokulhává v mainstreamu, do budoucna nám však nabízí větší přínosv podobě nových technologií, ty se však musí zaplatit než budou běžně k dostání.
Intel se nám mírně bortí pod drtivými dopady a jeho sláva i7 netrvala tak dlouho jak si Intel plánoval určitě.
Zatím jasným vítězem se tedy na poli mainstreamu stává AMD procesor s ATi (AMD) grafickou kartou. Zde najdeme nejlepší výkon na hry za nejlepší cenu. Je škoda že Intel se spojil s nVidií ... představte si spojení nVidia s AMD ... myslím že v té chvíli by ATi a Intel šli silně dolu na poli největšího odbytu. Tím pádem by ztratily konkurenceschopnost vyvíjet nové technologie...
Nastává tak zajímavý fenomén kdy dosud gigant musí přehodnocovat svou strategii aby dohnal svojí "slabší" konkurenci jak vždy nazýval AMD.
A tak nám odchází do postraní intel a spoléhá na svého partnera a solidní zázemí. dříve poruchové a nevýkonné ATi karty sestali konkurencí nVidii která vyvíjí nové technlogie a udává směr, ale neprodává jako dříve.
Takže Homer možná brzy dostane krásný nový Phenom X6 místo drahého Intelu, nebo myslíte že práce v elektrárně mu vynese 2x tolik aby si mohl dovolit Intel "Inside" ?
Hezký den
LL
This post has been edited by Howkey: 13 May 2010 - 04:13 PM